what makes me happy.

Har haft en riktig skitdag idag. Stannade hemma imorse för att jag inte orkade sitta o gråta (allergiögon!!) i biblioteket och för att jag inte orkade hetsa dit till halv nio för att få en plats. Så jag sov till halv tio och tänkte börja plugga klockan tio efter att jag ätit mitt SUPERGODA hemmagjorda bröd. Men så omotiverad som jag varit idag har jag nog aldrig varit. Gick liksom inte att plugga, jag och en kursare satt och beklagade oss över Facebook hur tråkigt vi hade det. Jag försökte ge mig själv lite energi genom att ta en rask promenad. Om det hjälpte? Nej, gjorde mest bara att mina ögon blev ännu tyngre. Men nu kom Jonas hem och jag blev genast glad. Inte bara fick jag en härlig kram utan även "Vad vill du ha till middag? Jag kan handla". Mitt svar blev snabbt: POMMES O SCHNITZEL! Det ville inte Jonas ha, MEN han gick ändå iväg och köpte det till mig (han skulle iof handla till sig själv också men..). Och poff så blev jag glad. Fan vad gott med pommes och schnitzel. Mat gör en verkligen lycklig. Iaf så gör mat MIG lycklig, och det räcker gott för mig!

HEJA MAT!! .. Och Jonas :)

vad hände?

Jösses vad trött jag är. Skulle kunna somna för natten nu, men då vaknar jag väl säkert mitt i natten och är pigg. Det vill jag inte. Så vill jag inte missa mitt nya favoritprogram på tv - The Good Wife klockan nio!

Jag är även lite i chock. Jag bakar i princip aldrig och när jag väl gör det så blir det ju något med socker. Typ kladdkaka, muffin, sockerkaka, paj osv. Men helt plötsligt så fick jag för mig att baka bröd. Helt plötsligt så stod jag och bakade rågsiktsbröd medan Jonas gjorde rent ugnen. Haha, det låter ju som jag skojar för folk som känner oss. Men det är helt sant. Gjorde i alla fall två limpor efter ett recept på rågsiktspåsen, med lite sirap i. Hoppas det inte blir för sött, det är inte så gott tycker jag. Det stor och svalnar nu, snart provsmakning med smör och ost! Och ett stort glas mjölk till. Nu är jag ganska mätt dock, Jonas lagade middag (värst vad produktiv han varit idag!) som bestod av köttfärsås med champinjoner och paprika och ris. Han åt såklart pasta, men jag gillar att ha ris till, godare till morgondagens matlåda också. Så kan man äta med sked. Som vissa tycker att bara tjocka människor gör. Men jag är lite rund nu så det passar la! :)

Ska ta en bild på brödet sen och hoppas att det går o lägga upp. Tack och hej!

söndagsmiddag.

Jag håller på att tillaga något gudomligt. En riktigt söndagsmiddag (förutom stek då..) som består av en köttgryta med ris. Grytan står och puttrar nu och den innehåller än så länge grytbitar av fläsk, två morötter i slantar, en gul lök i klyftor, ca 2 dl skogssvamp (ni vet en såndär brun kantarell, vet inte vad det heter?), vatten så det täcker i gjutjärnsgrytan och en fond duchef buljong (såndär gelésak i en liten bytta, luktar apa - smakar mumma)! Jag har redan varit och surplat ett tiotal gånger, är ju såå himla gott med sky/spad/fond! När grytan kokat tillräckligt länge, tills köttet nästan faller isär, så ska jag slänga på lite grädde och hälla i rårörda lingon som jag precis fixat ihop. Vad tror ni? Jag tror på en succé! Känns väldigt husmorigt att använda egenplockad svamp och egenplockade lingon. Synd att det inte är jag som plockat, utan min eminente bär- och svampplockare - svärfar! Bra att ha en sådan!

Annars idag har jag tvättat sju tvättar tvätt. Aptråkigt, men är nöjd nu, speciellt efter att jag krypit i en nytvättad och lite halvvarm (heja torktumlare) morgonrock! Nu är det söndag på riktigt, bara njuuuta av sista lediga dagen! Nu är det full fart fram till den 3e juni, sen ska jag vila. Vila, vila, vila.

Godkväll!

Ps. fungerar fortfarande inte att lägga upp bilder, får prova imorgon igen. Tråkigt..

musslor.

Igår fick vi en smak av Grekland till middag, så passande efter min Kretasaknad.. Var alldeles för hungrig för att bestämma mat och alla bra förslag som mamma kom med ville jag inte ha. Hade gått över till hungerkatastrofläge. Inte bra när man ska gå o handla middag.. Men jag blev inte arg eller grinig för det första vi hittade när vi kom in i affären var färdig grekisksallad för 5 kronor (med olika sallater, tomat, fetaost, oliver osv) så vi tog varsin sådan påse och köpte sedan en burk med blåmusslor i lag. Väldigt väldigt gott! Som tur var blev det även över lite musslor så idag, medan karln är ute och fiskar, så ska jag äta pasta med färska champinonjer, grädde och musslor! Lyxigt, men billigt. Men lyx behöver ju inte vara dyrt kom jag och Johanna fram till idag när vi satt på bryggan och mumsade i oss kanelgifflar och alldeles för varma vindruvor! Tänker inte prova lägga in någon bild nu, för jag kollar på Greys Anatomy på nätet och vill inte att det ska lägga av igen..

Godkväll! Glöm inte att äta massa gott idag, det är ju lördag! Jag ska fira med popcorn och resterande gifflar!

grill!

Idag blev det grillat till middag. Flintastek, bakpotatisklyftor och Lohmanders bearnaisesås. Till det en liten blandsallad med vinäger, örtsalt och franska örter på! Somrigare än så blir det nästan inte! Vi tänkte äta ute, men då kom det ett megamoln och täckte solen så vi tog in maten, så vi har inte invigt att äta utomhus än, men det kommer väl. Läste att det skulle bli en toppensommar. Härligt!

Får fortfarande inte upp några bilder.. Tråkigt, jag som tog en så smarrig bild av grillkäket. Jaja, håll till godo..

on the road again..

Nu är jag inne i en bra bloggperiod igen, känns bra! Bilden jag tog igår blev inte så fin som jag trodde, men det blev väldans gott.
Se själva:


Potatis, morötter, rödbetor och kyckling i ugn. Blåmögelostsås.

Idag till lunch åt jag stuvade makaroner och grillkorv. Gött. Till middag åt jag precis kycklingklubba med knaprigt skinn och couscous med wokgrönsaker. Superbt! Jonas är och spelar golf och jag hoppas att han inte vill äta resterna, för det vill jag ha i matlåda.. Näe vill han ha så får han väl då!

Har nu försökt i typ en timma och försökt lägga in en bild på min middag, men varje gång jag ska ladda upp så lägger routern ner. Den klarar inte mycket den. Så nu efter typ 10 försök så lägger jag ner. Den kommer imorgon istället!



hello mrs einstein.

Haha, jag kan inte ens stava till Einstein (eller kan jag?), då är man inte så smart som man tror kanske.. Men jag klarade min andra matematiktenta fick jag veta idag och DET var väl duktigt? Jag blev jätteglad och fick mycket beröm av Jonas. Kolla vad jag firar med!


Är det bara jag som får svid i halsen av att äta daim? För mycket daim alltså.
Denna chokladen är PERFEKT, alldeles lagom mycket daim. Mmmm.. Mums!

drömmen om kreta..

Jag vill tillbaka till Kreta! Vill tillbaka till att äta tzatziki till lunch och middag varje dag. Att äta fetaosten som bara smälte i munnen. Att rosta bröd och doppa i äkta kretansk olivolja. Ja, mest längtar jag faktiskt tillbaka till maten, sommaren har ju ändå hittat till Uppsala nu. Och så saknar jag såklart att vara med min familj (inklusive Josefine och Andreas som inte var med såklart!!) varje dag. Tur att jag har min andra familj här så jag inte går totally bananas. Och mat har jag också, vilken tur va!? :)
Men olivolja skulle jag verkligen behöva. Så dyrt tycker vi och så vill man ju ha en äkta. Jag har verkligen inget emot Euroshopper och allt vad det heter, tvärtom, jag gillar't. Men vissa saker vill man ju ändå ha på riktigt. Som olivolja. MEN jag har i alla fall kvar min kretanska honung med timjan! Den blir en ingrediens i dagens middag som står i ugnen nu. Det blir något så gott som kycklingfile, klyftpotatis, klyftmorötter (gulligt!) och rödbetor med massor av kretahonung och franska örter. Finns det ingen "grekkrydda"? Jösses, hör du Josefine? Jag låter som mamma.. Kreta Kreta Kreta, haha! Underbart! Ska ta en bild på maten sen, känner på mig att den kommer se fin ut! Just det, ska göra en sås också. Köpte en creme bonjour blåmögelost som jag ska blanda med grädde och koka lite till en mumsig (hoppas jag) sås!
Älskar sånhär lätt mat som ändå känns lite lyxig! Gött att bara slänga på allt på en plåt och tjoff in i ugnen. Man kan väl göra så med kyckling? Blanda med potatisen? Ja? Bra!

Godkväll!

ehm..

Hade ju underlättat om jag visste hur mycket salt man ska ha när man gör saltgurka. Hittar bara recept med ättikslag, inte alls det jag vill ha. Minns inte hur jag gjorde sist. Mamma?

summer is here.

Idag är det sommar här i Uppsala! Över 20 grader varmt, nästan helt vindstilla och alldeles alldeles underbart! Satte mig ute i min brassestol som jag fått av lillebror i present, vilket perfekt present för övrigt, i två timmar innan jag tröttnade. Gick och köpte glass till mig, vindruvor till nyttiga Jonas och knäckis och gurka. Och passade på att ringa och skryta för Josefine, det måste man när det är sommar här och bara näästan i Skövde. Jovisst! Köpte en ny glass, Solero Pineapple Blabla (minns inte). Den var ungefär lika stor (liten?) som en piggelin och var en isglass med ananassmak och ananasbitar i, alldeles förträffligt god.
Ikväll, eller snart hoppas jag då jag börjar bli hungrig efter den lilla lunchen, ska vi äta kebabsallad. I den ska vi ha kebabkött (riktig Skövdekebab!!), isbergssallad, gurka, majs och burkchampinjoner. Och kanske lite ost, det är ju aldrig fel. Gott ska det bli!

Igår gjorde vi en rotsaksgratäng och kycklingklubbor. Blev supermumsigt, men glömde ta en bild. I gratängen (som räckte till en liten minilunch till mig idag, då tillsammans med bacon) hade jag 3 morötter, 3 potatisar och en palsternacka som vi rev på järnet. Sen skivade jag en halv gul lök och rev även i två vitlöksklyftor (inte alls tillräckligt med vitlök men..). Sedan på med grädde tills det nästan svämmade över i formen och salt och franska örter. På med ost och svisch in i ugnen i ungefär 40-50 minuter tror jag. Kycklingklubborna la jag in frysta i ugnen med lite salt, peppar, grillkrydda, franska örter och en skvätt olja. Ställde in dem medan jag gjorde i ordning gratängen så att de skulle bli klara och krispiga! Det blev det!

Har bilder på annan mat vi ätit i veckan istället. Ena dagen blev det nachostallrik, en annan dag blev det entrecote med bön- och fetaostsallad och creme fraiche med paprika och chilismak. God faktiskt! Och i torsdags (tror jag, blandar ihop dagarna när man är ledig hela tiden) så åt vi en wok med strimlad fläskschnitzel (hittade på rea!), wokgrönsaker, nudlar och en woksås med ingefära och vitlök. Aldrig provat såndär färdig woksås man häller på precis innan det är klart, men det var verkligen gott! Try it!


Nachotallrik med myyycket guaccamole!


Bönsallad är så himla gott till kött. Mums!


Mm, wok! Så lätt och så gott! Och grönsaker äter vi inte allt för ofta..

Näe, nu ska jag nog gå o laga lite mat ändå! Eller ta en ostknäckis med gurka. Eller åh, jag kanske ska göra saltgurka! JA, det ska jag. Gud vad gott! Adjö!

en tur till landet.

I fredags efter skolan tog jag en tur till landet. Närmare bestämt till Byle i (eller utanför) Vingåker där Hanna är hus- och kattvakt när hennes föräldrar lever loppan i Italien (nej, vi är inte avundsjuka alls. vi hade ju regn och kyla!). Jag skulle egentligen gått på 30års-fest igår men kände att en mysig och lugn helg på vischan lät bättre, och så bra den varit min helg! Vi har myst, ätit gott, sightseeat och spelat spel (jag är så jävla bra på yatzy så ni kommer bli rädda om jag berättar hur många yatzy jag fick!!)! Kan inte låta bli att le när jag tänker på det, haha! Vi gjorde en dumlekladdkaka i lördags förmiddag som man nästan skulle kunna dö för. Basen var en vanlig kladdkaka (som alla förmodligen har sitt egna lilla recept på) som vi sedan toppade med dumlekolor i smakerna: original, laktrits och apelsin/mango. Det var så.... ja, går inte ens att beskriva hur gott det var med lite vaniljglass till. Vi har även ätit hemmagjord pizza, nybakt bröd till frukost, bakpotatis med olika röror och chips!


Salami, champinjoner, fetaost. Mums!


Före gräddning! Ser nästan godare ut här.... :)


Efter! (den är inte så bränd som den ser ut!)


Lunch på tåget hem. Crispy chicken från BurgerKing - plusmeny!!

När jag kom hem väntade ett efterlängtat paket på mig från käraste syster! Hon vet allt hur man gör någon glad hon. Inte nog med att hon sytt världens finaste scarf åt mig utan hon slog in den så jag blev alldeles lycklig. Se!


Titta vad sött. Och en så fin knapp! Ska hitta nåt bra ställe att ha den!


Och såhääär fin är scarfen! I love it!!




det börjar ta sig..

Jag börjar äntligen må bättre. Har legat sjuk sedan i fredags i jävla feber, spyor och förkylning. Har varit nära döden många gånger under dessa dagar (enligt mig själv bara, såklart, men ändå..). Men idag vaknade jag utan feber, utan att vara snurrig med bara ett lätt illamående och en täppt näsa. Det är ju rena lyxen. Eftersom jag mått illa så har jag knappt ätit något och det jag ätit har.. Ja, det har inte stannat i magen. Bra för beach 2010 tänkte jag för att försöka se något positivt i all missär. Det ska åtgärdas idag genom att äta en pizza till lunch. En Hawaiipizza och en cola! Det måste ju bara bota mitt illamående, kan tänka mig att magen är lite känslig för att den faktiskt saknar mat.. Stackarn!


Såhär pigg har jag inte sett ut på några dagar. Jag vet att jag ser lite sliten ut men jag är trots allt fortfarande hemma! Imorgon ska jag ta mig iväg till skolan i två timmar och kanske lapa lite sol på vägen. Ni ser ju det bleka nyllet.. Och i helgen åker jag förmodligen iväg på en liten avslappningshelg i Byle (visst heter det så, Hanna?) och myser och gör mig superfrisk igen!! Sedan ska jag laga mat som aldrig förr så ni får se lite nytt!

Sist men inte minst, PEPPAR PEPPAR TA I TRÄ! (vill inte jinxa denna förbättring..)

RSS 2.0