jeez..

Som om det inte räckt med onyttigheter i helgen (återkommer senare om vad vi tryckt i oss) så har jag precis (efter biopopcorn, cola, öl, hamburgertallrik) mosat i mig godis. I och för sig bara två "bitar" men som jag tryckte i mig! Hela tröjan är täckt av socker (innan godiset ens var slut..)!! Var tvungen att ta en bild..


Snowing outside? ;)

årets kock.

Kollar på Årets Kock nu (missade tyvärr de första minutrarna för jag kollade på Robinson men men..)! Gillar inte Mat-Niklas som är programledare eller hans lilla sidekick, men gillar själva programmet. Synd att jag inte har något gourmet-aktigt hemma att äta samtidigt. Får låtsas att rånen jag snart ska göra iordning, är någon härlig terrine av något slag eller något. Haha, terrine var typ det bästa jag kom på i gourmet-väg, enbart för att låter lite vackert. Känns att det var 5 år sedan (JESUS) jag tog studenten från hotell- och restaurangprogrammet. Äh, skitsamma. Rån är ju bland det godaste jag vet så jag behöver inte låtsas.

Jag ser fram emot morgondagens middag. Vi får ju finbesök och då blir det riktigt  mysmat! Potatisgratäng, grillad lövbiff och hemmagjort (nåväl, inte hemmakärnat) vitlöks- och persiljesmör! Till detta en härlig sallad med paprika och fetaost bland annat. Och ett gott rött vin till! Vad säger ni om det?

Rensade ur kylskåpet från gamla förpackningar idag. Vi är lite dåliga på att kasta yoghurtburkar, ägg och andra förpackningar (som inte börjar lukta i kylen) men idag passade jag på. Blev en överfull plastkasse full med gammalt skit. Var rädd att kylen skulle bli tom, men icke - vi hade visst mycket ny och fräsch mat också, vilken tur! Gillar att ha ett välfyllt kulskåp!


snöstorm.

Och där kom snöstormen. Som ett brev på Posten. Typ ett hotbrev. Känns inte alls bra faktiskt. "Du som gillar snö!" - det får jag alltid höra av Hanna så fort det börjar snöa. Jag gillar den FÖRSTA snön, nu är jag trött på det, så om du frågar mig nu så gillar jag INTE snön! Något jag gillar däremot är dagens lunch! Vi åt indiskt på Indian Kitchen, vilket var ritkigt gott. Lite starkt om man sätter maten i fel strupe, annars bra! Man fick välja två rätter (av sex olika tror jag), sallad, nannbröd (som är anledningen till att man äter indiskt!) och dricka för 70 riksdaler. Det tycker jag är väldigt överkomligt! Jag åt en fiskrätt som bestod av en panerad fisk i någon stark brun grynig sås (haha, gud så o-gott det lät, men det var super!) och en linsgryta som var gul och krämig! Till detta fick man såklart även ris! Mumsfillibaba! Tog ingen bild för det bli ju inget vidare bra med min mobil som ni vet. Får vänta tills jag fyller år så kan jag önska mig en kamera! Eller föresten, kamera i namnsdagspresent är väl inte alls mycket begärt? Tycker inte jag! Bara så ni vet.... ;)

Var tvungen att värma mig i denna kyliga bostad precis och gjorde det med en stooor kopp persiko/mangote och tre dubbla rån med smör och ost! O ett icke-dubbelt! Om ingen (idag min inre röst) skulle hejda mig så skulle jag utan problem kunna äta ett helt paket rån på en och samma gång. Och då snackar vi det stora paket. Nemas problemas.

Gårdagens thaigryta:
3 kycklingfileer (i kuber)
1 röd paprika (i centimeterstora skivor)
1 röd chilifrukt MED kärnor (hacka smått, smått)
10 färska champinjoner (brukar dela de i fyra)
½ gul lök (i båtar eller halvmånar)
1 burk kokosmjölk
Tom Kha-soppmix från Santa Maria
Lite fisksås

Bryn kycklingen, släng ner alla grönsaker och häll över kokosmjölken och mixen. Låt koka i ungefär tio minuter, blanda sedan ner kokade äggnudlar (eller vad som önskas till!). Lite fisksås kan man ha i för att det ska bli lite mer salt. KLART!

Istället för mixen kan man ha i följande (orkade inte handla allt igår bara, haha):
Grön currypasta
Sambal Oelek (?)
Färsk riven ingefära
Pressad lime

Allt detta efter egen smak! Beroende på hur starkt man vill ha det!

bra matvecka.

Denna veckan kommer bli en grym vecka i matväg. Eller ja, på alla plan faktiskt. Igår började den med lunch på Blåsenhus (min nya skola!) med kära kära vänner! Åt en kycklinggryta som i och för sig inte var den godaste jag ätit med broccoli som smakade banan men själva lunchen var trevlig ändå! Åt middag ute också, på nation, som bestod av nachostallrik, ett glas rött och en öl! Kan man börja veckan bättre?

Nu har jag precis avnjutit en bakad potatis med smör och keso och en minibaguette med kokt skinka! Alldeles lagom lunch! Eller ja, jag är proppmätt, men ändå..
Till middag blir det thaimat - hemmagjord alltså! Det blir en gryta med kokosmjölk och en Tom Kha(?)-kryddblandning! I grytan är det även kycklingfile, paprika, röd chili, champinjoner och lök! Till detta blir det äggnudlar! Eller kanske ris.. Mums hur som helst!

Imorgon kommer jag äta lunch ute (varför ändra en vinnande koncept liksom?) med Hanna!

Och det bästa på veckan: Syster med karl kommer hit till helgen och då blir det mumsig mat! Ska även ta med na så hon får fynda på Ica, haha! De har gått och blivit hurtbullar, vilket innebär att jag kommer hälla i dem grädde, socker, smör, vitt bröd och allt vad jag kan! De ska RULLA hem och inget annat. Gillar inte hurtbullar..

duffyglass.

Sitter och tänker på vad jag är sugen på för glass. Först dök det upp en isglass i huvudet. Ni vet, den där goda apelsinisglassen med ett supertunt lager choklad längst upp på toppen. Finns säkert bara hos glassbilen, där ingen har råd att handla ändå. Eller ens hinner ut innan den tutar iväg?

Men när jag tänkte lite till så blev jag genast lite irriterad. Jag började (återigen!) tänka på Duffyglassen! Minns ni? Jag minns den verkligen, känner till och med smaken av den i munnen just nu. Hur sjukt är inte det? Har inte ätit den sedan tiden på mormors och morfars torp, och det var ju inte igår direkt. Men vad hände med den? Var de farliga, gifitga eller vad? Helt klart den bästa glassen någonsin. Den och Hemlis, också från glassbilen tror jag. En blå och rosa hallonisglass. Ja, det var bättre förr.. Nu är det bara en massa citronglassar med Svampbob Fyrkant och skit.
Tacka vet jag Danmark, de verkar aldrig sluta med sin glada gulröda isglassgubbe, eller åtminstonde hade för några år sedan när jag och syster var där. Den hette något fyndigt, vad var det?

premiär!

Premiär för bloggande med min nya dator! Den känns som en riktig bloggdator, pytteliten alltså! Om jag hade varit en riktig bloggare så hade jag kunnat ta med den vart jag vill och bloggat från buss, tåg, bankomatkö o allt man gör. Men nu är jag inte det, och har inte heller något fodral till den lilla söta så jag vågar inte ta med den någonstans (den är vit och blir säkert smutsig så fort jag lägger den i väskan).

Men nu till gårdagens mumsmat! Jag ringde min syster på vägen hem från skolan för att fråga vad de skulle äta (och alltså vad vi också skulle äta, eftersom jag hade noll fantasi). De skulle (men åt mumsig biff istället) äta lövbiff, pommes och bearnaisesås, något som jag faktiskt hade suttit o tänkt på under föreläsningen. Men när jag kom fram (haha, skrev hem först - undermedvetet?;) till affären så hittade jag bara 1 kg lövbiff, så hungriga (och rika) var vi inte. Hann bli lite ledsen någon minut innan jag hittade ekologisk(!!) ryggbiff för 99 kronor kilot. Två superfina och goda bitar ryggbiff för 34 kronor, alltså. Hade det funnits mer än ett paket hade jag köpt ett till och ätit idag, men det var inte bara jag som var på fyndhumör. Synd. Så idag till lunch blir det bara pommes o bea. Men inte gråter jag för det!


Suddigt, men gott! Älskar min nya grillpanna, tack mamma och pappa!
(Det är mitt hår som hänger ner över pommesen om ni undrar..) :)

Skärpning.

Nu har jag en anledning till att jag inte skrivit denna (o förra) veckan, förutom min lathet. Vi har helt enkelt inte ätit något värt att lägga ut här. Vi har ätit mest skräpmat, inte i den bemärkelsen att det varit typ Max och McDonalds varje dag (kanske bara en, eller två..). Det har typ varit snabbmakaroner och färdiga köttbullar (som förpestar vårt kylskåp med otäck lukt och har fått namnet pruttbullar (yes, det är den nivån som råder i detta hushåll)! I övrigt har vi ätit pasta igen, och igen.. Men igår åt vi lite roligare mat i alla fall, dock inte så nyttig men det är ju inget krav från min sida annars heller så. Det blev pitabröd (5 kronor för 6 bröd!!) med coleslaw, sallad, gurka och chicken nuggets. Har saknat pitabröd. När jag var mindre, innan tortillans tid antar jag, brukade vi ha det som mjukt bröd till tacos, och det är ju hur gott som helst! Ska börja med det igen, för nu är jag trött på tortillabröd!

Idag började jag skolan igen efter mitt alldeles för långa jullov. Att gå upp klockan sju, för att ta bussen 07.39 innebär: INGEN FRUKOST. Jonas hade tack o lov fyndat drickyoghurt på Ica som jag kunde dricka några slurkar ur på bussen. Men när klockan blev 11 och jag var klar höll jag på att svimma av hunger, vilket resulterade i att jag var tvungen att köpa något SNABBT på stan. Tänkte köpa sushi, men Jonas var inte hungrig och det är inte kul att äta sushi själv och så gick jag förbi Subway. På Irland åt jag på Subway minst tre dagar i veckan, alltid lika gott. Idag blev jag besviken. Inte på att det inte var så gott, för det var det ju ändå (Parmesan/oreganobröd med kalkon, skinka, bacon, smält ost, sallad osv..) men en liten mackjävel, 15 cm närmare bestämt (inte jag som mätt alltså, herregud..) och den kostar 44 kronor!! Kunde ju inte gärna säga "ehm, men nej tack, då vill jag inte ha" när hon slått in suben och ber mig betala. FY! Nej, nästa gång blir det sushi.

Idag blir det i alla fall riktig husmanskost i Flogsta! Stekt fläsk med löksås och kokta potäter! Fläskbiten ligger i frysen nu för att det ska bli lättare att skära det i bitar snart! Det är ett tips från mamma, via hennes personliga slaktare. Det ni, en personlig slaktare - det skulle vi alla ha.

fruktsallad.

Idag till lunch så serverades det stuvade makaroner och falukorv. Jonas slängde allt i lite socker i makaronerna också, precis som pappa gör. Härligt att jag fått honom att inse att det är så det ska vara och inget annat. Kunde ju såklart vart mer, men det var ändå väldigt väldigt gott! Före lunchen (japp, FÖRE) så åt jag dessert! Fruktsallad med vaniljkesella! Det åt jag även nu till efterätt efter middagen som bestod av varma smörgåsar med champinjonstuvning och franska örter! Gottgott! Måste erkänna att jag faktiskt använde Abbas färdiga stuvning, riktigt god och ibland får man.. :)


Försökte lägga upp bilder nu, men det ville inte fungera. I alla fall så har jag i min fruktsallad: Ananas, kiwi, äpple och banan med en pressad lime över. Gott och fräscht!

jullov!

Okej, jag är tillbaka. Johanna har börjat provocera och det vill vi inte vara med om, så det är lika bra att jag avslutar mitt blogg-jullov här och nu. Mitt riktiga jullov varar dock tills den 19e, alltså nästa tisdag. En månads lov har gjort mig gott. Jag har fått världens sötaste (rosa, såklart) webcamera i julklapp som är mycket bättre än den så kallade ”kameran” i mobilen så nu ska jag försöka ta lite kort på mer mat i framtiden. Här kommer i alla fall några bilder från mobilen från i julas. Är fortfarande lite besviken på mig själv att jag glömde det jag tjatat efter ett bra tag – nämligen sillen på jultallriken. Vad hände? Det är den stora frågan. Ännu större fråga är varför jag inte åt någon sill ALLS under resten av jul- och nyårshelgen? Jag vägde å andra sidan upp det med ett par kilo choklad och chips. Mums!

Självaste julafton! Ångrar nu i efterhand att jag bara tog en tallrik!

 

 

Middag i mellandagarna. En förrätt som mamma komponerade på typ fem minuter!

Varmrätten samma afton: Ugnsbakad lax med pressad potatis och caviar.



Förrätten bestod av en omelettrulle fylld med lite av varje. Om jag inte missminner mig så var det räkor, krämig pepparost, majonäs, creme fraiche och var det också lax? Ett litet hopkok efter att syster frågade vad det blev för förrätt, haha.

Varmrätten var ett recept a'la Tasteline. Ni får helt enkelt adressen så kan ni läsa själva! Supergott! http://www.tasteline.com/Recept/ugnsbakad_lax_i_hummersas


På nyår åt vi en grym meny komponerad av mig och Josefine! Tänker tillbaka på den med dreggel i mungiporna!

(Vandrande) Förrätt: Snittar med lax och pepparrot, snittar med keso/vitlöksröra (a'la Vivianne), smördegsinbakade chilioliver och chicken teriyaki-spett.

Varmrätt: Skaldjurslasagne! Har inte receptet här, så ni får helt enkelt komma hit så får jag bjuda er istället! Det gör jag med stort nöje, för det är bland det godaste jag ätit!

Dessert: Vit och mörk chokladmousse med lite passionsfrukt ovanpå. Den mörka choklamoussen blev med bitar, som en krossad chokladglass i princip, detta var inte vårt mål men det blev bra ändå!

Fördrink: Mousserande vin med passionsfruktjuice! Gott och läskande!


RSS 2.0