sushi!

Idag firar vi 3 år som förlovade! Och det firas med pompa och ståt (?)! Vi gav oss på utmaningen att laga egen sushi! Och det gick finfint! Jag tyckte det blev lite tråkigt så herrn i huset fick ta över rullningen och jag skar istället! Det var ett bra val!
Fyllda med gurka, morot och kräftstjärtar!


Fyllda med gurka, morot och kyckling teriyaki!

Ja, ni ser ju själva hur goda de ser ut, icke sant? Så imorgon kommer Jonte göra alla sina kollegor avundsjuka med sushi-matlåda! Inte illa pinkat!

Julgodisbak!

Idag vaknade jag och blev överlycklig! Inte bara var det dags för godisbak med Hanna, utan det var även 2 decimeter snö ute!! Nu är det ännu mer, åkte in snö i mina stövlar när jag gick från bussen och jag älskar det! GREAT!
Hanna har en riktig kamera, alltså system. Så idag blir det fina bilder i bloggen, för jag snodde dem av henne!
Tryfflar!


Äckliga Mozartkulor som Hanna gjorde, men det ser gott ut på bilden!


För att visa att vi faktiskt bakade på riktigt! ;)


Köttfärs, köttfärs, köttfärs..

Vi har köttfärstema här hemma för tillfället! Köttfärsen kostade bara 19.90 kronor kilot förra veckan så vi köpte på oss. Så nu ska vi se hur mycket vi kan variera denna kära råvara. Förra veckan åt vi köttbullar, gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon. Vi hade inte så mycket lingon kvar i den köpta burken så jag tänkte ge mig på att göra egna. Men orkade inte vänta på att lingonen tinade helt och visste inte riktigt hur mycket socker man skulle ha, så jag kan inte påstå att det blev så jättegott. MEN, då blandade jag ner det i det som fanns kvar i burken, så vi fick i alla fall halv-hemmagjorda lingon - bättre än inget!? Det blev hur som helst, en mumsig middag! Men mormor skulle inte bli nöjd över hur köttbullarna såg ut. Eller kanske de duger då vi inte hade dem till lunch? Tror hon skiljer mellan lunchköttbullarna till jul och andra, vad jag minns av min köttebullelektion för några år sedan! :) Receptet är i alla fall a'la mormor!
Köttbullar som gottar sig i massor med grädde!


Lingon INNAN de blev mosiga och sockriga..


Och här är resultatet av pajen! Den blev faktiskt väldigt god! Vi åt halva till middag i lördags och andra halvan blev middagen igår kväll! Mums mums!
Som de flesta pajer så var även denna godast dagen efter!

Idag ska jag ge mig på en köttfärslimpa för första gången i mitt liv! Spännande! Till detta blir det en kantarellsås och potatis!

lördagsmys!

Ikväll blir det lördagsmys hos oss! Funderade på att hitta på något kul, men allt kul är dyrt så vi blir nog hemma för jag har laddat upp med chips och dipp!
I ugnen står kvällens middag: Köttfärspaj med fetaost och svarta oliver a'la Tasteline (www.tasteline.com).

Pajdeg
125 gram Milda i folie
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk vatten, kallt
Fyllning
1 st röd lök(ar), liten
3 msk Milda flytande margarin
300 gram köttfärs
salt
svartpeppar, malen
1 dl svarta oliver, urkärnade
100 gram fetaost
2 st ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost

Återkommer imorgon eller senare om resultatet och en bild! :)

en dålig matkasse.

Idag handlade jag följande varor:
2 liter cola
Frysta chickybits
1 kg pommes
En halvliter krossad choklad-glass

Nästan så jag skämdes när jag betalade, för framför mig så stod det någon som handlade MASSOR av frukt och grönsaker, och en tandborste till o med. Herregud. Men jag är i alla fall väldigt väldigt nöjd med mitt köp! Nu ska här "lagas" mat! Trevlig helg!

pepparkakshus!

Idag bakade (satte ihop) jag ett pepparkakshus! Blev ganska sött! Hoppas inte att det säckar ihop bara som lätt kan hända. Eller kan hända i alla fall, haha... :) Än så länge är det gulligt och det är det som räknas!
En fin ihopsättning måste jag säga att det blev, inte lätt..

Frågan är om jag skulle låtit det vara brunt bara, jag och kristyr (hemmagjord, minsann) är inte goda vänner, eller så skyller jag på spritsen. Hur som helst, här har vi resultatet!
De söta små julbarnen vid sidan om förgyller, om inte annat!
God andra advent imorgon, då ska vi på adventsfika hos Meijer/Sterner!

vem tackar nej till en trerätters?

Ja, vem tackar nej till en trerätters middag som ska stå serverad en fredagskväll när man kommer från jobbet? Jo ni, det är min sambo det! "Det blir så himla mycket mat" Och? - tänkte jag och gjorde det ändå och det gjorde jag rätt i, han blev mer än nöjd! Fick allt höra några "gud vad gott" "mmmm!!" "grymt" under tiden, mitt i prick! :)
Blev en väldigt, väldigt enkel trerättersmiddag men det känns ändå lyxigt att äta mer än "bara" en rätt! Det som serverades var följande: (Ber om ursäkt för dålig kvalite, men lite gott ser det väl ut ändå?)
Svampbrushetta med mozzarella

Lax (som inte syns, ser jag nu) i sås med ris och ruccola


Sist men inte minst: Mjuk pepparkaka med lingongrädde!


Brushettan:
Något gott ljust bröd i skivor
Färska champinjoner (2 per skiva ungefär)
½ gul lök
Hackad vitlök (efter behag!)
Mozzarella (En såndär "ostboll" man köper i liten påse/paket)
Rosta brödet i ugnen, eventuellt med lite olja på.
Dela champinjonerna i mindre bitar, beroende på hur stort bröd man har, hacka löken fint och stek detta tillsammans med vitlöken. Fördela sedan detta på de rostade bröden och skiva mozzarellan och lägg ovanpå. In i ugnen (jag hade på grill-läget, men se upp!!) tills osten smält och är lite gyllenbrun. ÄT!

Laxen:
Stek lax och krydda med salt och peppar (citron eller svart) och häll på creme fraiche smaksatt med timjan, karl-johansvamp och citron (alltså färdigkryddad, det är den bästa creme fraichen som finns! funkar både som varm och kall sås!). Koka ris. Ja, jag sa ju faktiskt att det var en enkel trerätters så säg ingenting.... Skulle faktiskt tillagat en annan rätt med räkor och lax med det jag skulle köpa i affären fanns inte så fick bli denna lilla variant istället.

Pepparkakan:
Recept från Rutiga kokboken. Finns massor av varianter på Internet, jag valde en utan lingonsylt i, med filmjölk bland annat. Denna mumsiga kaka bakade jag i onsdags, så den behövde ätas upp! För att "hotta" upp den lite så slängde jag ihop en lingongrädde. Superenkelt: Vispa grädde ganska löst, tillsätt rårörda lingon tills den får fin färg och smakar så mycket lingon du vill. Blev jättegott till pepparkakan!

Till lunch igår åt jag en sallad bestående av:
1 dl fullkornscouscous (koka upp vatten, häll över couscousen, vänta 5 minuter - perfekt!)
1 paket bacon (knaperstekt)
1 avokado
Lite ruccolasallat
Mumsigt!

advent.

Ja, nu har hunnit vara advent också medan jag inte har uppdaterat alls. Så det kan bli :) Jag ska visa mitt julpynt, vi har inte alls mycket. Förutom badrummet som jag ska visa på bild, så har vi bara en klassisk röd adventsljusstake och en liten porslinstomte i vardagsrummet. Känns bra, det får räcka så. Åker ju snart hem till den riktiga julen i alla fall! Men jag är i alla fall mycket nöjd med vårt badrum, som går i temat Turkost för tillfället, och så även julen!
Små julkulor i turkost och silver (som inte syns)! Brukar annars ha stenar
från Kreta där i fönstret på toa :)
En skål med julkulor på handfatet, gulligt tycker jag själv!

En middag som jag åt förra veckan ska ni få se! Fastfood, var det! Köpte färdigkryddat/strimlat kött med smak av Thai :) "Thaistrimlor" hette det för att vara helt korrekt, till det stekte jag wokgrönsaker och kokta risnudlar! Super gott, och supersnabbt!

Igår till lunch orkade jag inte vara så kreativ och ville slänga ihop något lätt (satt och skrev ett PM, så hade inte tid med någon lång lunch), men det blev väldigt gott ändå! Stekte en bit lax i stekpannan i olja och smör. Sedan delade jag 5 stora champinjoner i "kvartar" och förkokade (i mikron) haricoverts, sedan stekte jag harrisarna och champinjonerna tillsammans med hackad vitlök (fryst från ICA, mycket bra!) och persilja! Och det blev väldigt gott, och kändes lite nyttigt, och det är ju aldrig fel!
Ser lite grått och tråkigt ut, men det var smarrigt!

Nu ska jag berätta om helgens mat-höjdpunkt! Jonas bror fyllde 30 och då var det middag som gällde, och man får alltid underbar mat där då han är lite av en gourmetkock!
Förrätt: Löjromstoast
Varmrätt: Boeuf Bourgignon (som jag aldrig kan uttala) med potatismos
Efterrätt: Hallonmousse (med Björklingehallon, mums) med krossade nonstops.
Eftersom han även är en riktig vinkännare så fick vi ett jättegott mousserande vin (eller var det champagne?!), ett jättegott vitt vin till förrätten och ett magiskt rött vin till huvudrätten! Det röda vinet heter Irony (129 kronor på Systembolaget, var tvungen att kolla upp!). Det var utmärkt till kötträtten! Väldigt mycket smak, lovely! Är nog inget att bara dricka en fredagskväll utan mat, då det är en ganska tung (säger man så om vin?) smak.
Tog ingen bild på maten där, tyckte inte riktigt att det passade sig på en finmiddag! Hoppas ni har överseende!
Nu ska jag iväg till affären och handla de sista ingredienserna till dagens middag: Korvstroganoff med ris!

RSS 2.0