trött student.

Idag är jag en otroligt trött och grinig student. Som lärarstudent är man inte van vid att gå mellan 8-16, vilket gör att man vill sova på bussen och vakna dagen efter i sin säng. Går inte, tyvärr. Saken blev inte bättre av att jag gick upp i onödan - då föreläsningen klockan åtta inte alls var något att hänga i granen! Därför blir det färdigköpt pizza ikväll när herr sambo kommer hem, eller en hamburgertallrik. Något färdigt och flottigt är det som gäller hur som helst! Måste ju även göra slut på de sista slantarna så de nya får plats imorgon... Eller? :)
Här är i alla fall fredagens mat som jag har min syster att tacka för, återigen! Blev riktigt gott, tack för tipset!
Hur gott ser inte detta ut, va?! :)

Skivad, oskalad potatis på botten av en ugnsform.
Ovanpå detta: Frysta kycklingklubbor - marinerade (eller mer glaserade) med en blandning av olja, soja, franska örter och, det bästa av allt: KRETANSK HONUNG MED TIMJAN! Sen fick det stå i ugnen och gotta sig i nästan en timma, så potatisen också fick lite färg under kycklingen!
"Coleslawen": Riven rödkål, skivad gul lök, riven vitlök, riven morot, vinäger, majonäs och turkisk yoghurt. Salt och peppar, förstås. Vet inte alls hur mycket av allt jag hade, utan det får man smaka sig fram till, om man vill ha en syrlig, en majonäsig, vitlökig eller hur man nu vill ha det! Gott blev det hursomhelst! Och ganska fint :)

Var på julmarknad i helgen där vi köpte ett jättegott knäckebröd! Från Härjedalen tror jag. Lite som hårt tunnbröd, lite hårt - lite segt. Var med rågmjöl och lite sånt i tror jag! På marknaden provsmakade vi även rökt regnbåge, grov senap med olika smaker, mjukt surdegsbröd med mera. Köpte även en nygräddad munk som smälte i munnen! MUMS!
Nu måste jag gå och ta en smörgås innan det blir dags för pizza om en timma, annars kommer jag bli ännu grinigare!

sandwich pepparkaka.

Nu mina vänner så ska ni få en recension på julens glass: sandwich pepparkaka! Vare sig ni vill eller ej!
Utseende förpackning: Som vanligt!
Utseende glass: Något mesig, som ett solbränt mariekex ungefär.
Doft: PEPPARKAKA!
Smak: Pepparkaksdeg och vaniljglass!
Storlek: Som vanligt!
Mättnad: Blev mätt efter en halv så jag sparar resten till ikväll, kanske med lite strössel på då? :)
Slutgiltigt betyg: 4 av 5 strösselbitar! Inte illa!

Jag rekommenderar verkligen den här glassen! Vem gillar inte pepparkaksdeg liksom? Mumsmums! Och kära syster: Tror den är alldeles utmärkt som efterätt, lite kaka - lite glass. Toppen!

helg.

Ännu en bra mathelg so far. Riktigt bra, faktiskt. Mums, helt enkelt! Igår glömde jag ta en bild när vi skulle äta, var så himla sugen på att se hur det skulle smaka så vi hann att glufsa i oss allt innan jag kom på att det hade varit trevligt med dokumentation. Jonas föreslog att jag skulle ta en bild på våra skrapade tallrikar för att visa HUR gott det var. Det gjorde jag inte, men nu vet ni i alla fall!
Ni måste laga dessa underbara lammfärsjärpar a'la tina, för det var bland det godaste jag lagat tror jag. Smakade lite Kreta och det är ju aldrig fel! Mamma - du skulle älska dessa små rackare! Det som var pricken över i:et i receptet var helt klart rivet citronskal, alla smaker gifte sig så vacker, som man säger.

Här kommer receptet från Tinas cook-along:
500 g lammfärs
25 g persilja eller ca ½ dl grovhackad
1 st citron (skalet från 1 citron)
2 st skalade vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 st ägg
0.75 tsk finsalt
4 drag med svartpepparkvarnen
---
Blanda färsen med persilja, ägg och grädde. Riv skalet från citronen och finhacka vitlökarna. Blanda ner i färsen. Ta i Salt och peppar. Ta en matsked och forma järpar, stek i smör och grädde

Det stod i receptet att detta skulle räcka till 4 personer/portioner, men det förstår jag inte hur det skulle göra. Jag fick ut 8 stycken järpar (varav en jag provstekte och tryckte i mig innan) och resten åt vi upp till middagen. Vem blir mätt på bara 2 järpar var? Går inte :)
Till detta hade vi ris, och en tomatsås som jag gjorde på hela tomater på burk, franska örter och lite lökpulver och lät koka i ungefär 45 minuter. Lite råsocker hade jag i för att runda av det hela. Blev väldigt gott till järparna med tomatsås.

Dagens middag blev, efter tips från syster (som bestod av: pizza, korvstroganoff, fetaostfylla biffar bland annat) grekisk hamburgertallrik! Blev alltså biffar/burgare med fetaost i, Friscobröd (MAX egna, ni vet), tzatziki, sallad och klyftpotatis! Mumsfilibabba vill jag lova! Denna förevigade jag också!
Mat blir alltid godare om den läggs upp fint, tycker jag!


Perfekt knapriga potatisklyftor/skivor, om jag får säga det själv ;)


Dubbelburgare blev det, då de krympte ihop så mycket i pannan.


Nu har jag bunkrat upp med chips, 70% choklad med blåbär och mandel i, en flaska vatten och filmer och bosatt mig i sovrummet. Det är TV-spelskväll ute i vardagsrummet med gap och skrik, men det känns helt okej för innan jag bosatte mig här så tackade alla mig på beordran av Jonas:
"Nu vill jag att alla tackar min kära flickvän som är så förstående till detta!" - Gulligt!

lasagne!

Jag brukar vanligtvis ringa Jonte innan han kommer hem för att berätta vad vi ska äta eller fråga vad han vill ha men idag ville jag överraska honom med en av våra favoriträtter: LASAGNE! Vi orkar nästan aldrig göra det, då det är så mycket plock. Vi saknar Irland då vi alltid köpte ett "lasagne-kit", med plattor, pastasås och ostsås a'la Dolmio - så smidigt! Men idag så gjorde jag min egen ostsås och egen köttfärssås också! Var ju inte så jobbigt som jag mindes! Herrn blev överlycklig och åt de största portionerna någonsin (får se hur mycket han orkar springa på sin träning nu, med all lasagne i magen) och jag var inte mycket sämre jag! Alldeles proppmätt!
Använde min favoritform från IKEA. Vet inte hur stor den är riktigt men rätt stor!

"Receptet" är som följer:
Ungefär 1 kg blandfärs (eller något runt den mängden, mycket i alla fall!)
1 "ICA-paket" färska champinjoner
1 tetra krossade tomater med vitlök
½ dl fryst persilja
Vitlök, salt och svartpeppar efter behag
1 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
En bit ost, efter behag
Salt, vitpeppar och oregano
Gör köttfärssåsen, koka ihop ostsåsen (låt koka minst 5 minuter så mjölsmaken försvinner!)
Varva köttfärssås, lasagneplattor (använde spenatplattor!), ostsås och så vidare tills det börjar ta slut. Jag brukar avsluta mina varvningar med lite köttfärsås och ostsås och sedan lite riven ost och oregano på!
175 grader i ungefär 40 minuter! Här hemma vill vi ha den knaprig så då kan den gott stå lite längre!

Trots att jag är proppmätt så har jag förberett min favorit-tv-kväll med havrebollar! Gjorde världens minsta sats, blev typ sex stycken, men mer lär jag ju ändå inte orka. Hittade inte mitt mått så jag tog en näve hit och en nypa dit, men det blev bra! Var ju inte första gången man gjorde havrebollar direkt.. :)

en bra mathelg!

Igår lagade Jonas middag, vilket verkligen uppskattades för det var så mumsigt! Blev spagetti med currykyckling! Kycklingfilé stekt med gul lök, champinjoner och massor av curry! Sedan på med grädde och puttra och blanda ihop röran/såsen med spagettin! Såå krämigt och såå gott! Två hela portioner åt jag och blev så mätt att jag nästan somnade! Jonas är en riktig hejare på att laga mat han!
Idag blev det en dunderfrukost! Halv tio gick vi upp och dukade fram risgrynsgröt med mjölk och kanel, rostat bröd, salami, leverpastej, gurka och apelsin/äpplejuice! När man har mycket frukostgott hemma så är frukost verkligen en bra måltid! Höll oss mätta länge! O lagom tills jag blev hungrig igen så kom matbeställningen hem. Kycklingburgare, pommes, fanta och lökringar a'la MAX! Mums :)
Om jag orkar ikväll så ska jag baka scones och äta med ost och drottningssylt till kvällsfika/mat. O en stor kopp te!
Sladden är borta igen, så ni missar tyvärr en underbar bild på min flottiga mat ;)
Tack o hej, leverpastej!

bad bad blogger.

Usch så dålig uppdatering, men efter lite pisk och skäll så ska jag nu försöka bättra mig! Nu har jag sladd till mobilen och alla program installerade och ja, mat äter jag ju varje dag i alla dess former så jag har egentligen inte mycket att skylla på. Inte ens skolan kan jag skylla på för tillfället, då den inte håller mig allt för sysselsatt. Men here we go! Man kan ju alltid försöka igen i alla fall. Om någon ens går in längre, ni kanske har gett upp?
Jag ska bjuda på en gammal bild från min gräsänka-vecka för två veckor sedan ungefär. Vad jag bunkrar upp med när jag är själv.
Ignorera databassystemboken, verkligen INTE min..


Jag äter alltid bakpotatis när jag är själv, det är inte sambons favorit plus att det går fort att laga - in i mikron i 10 minuter så är det klart! Lättare kan det inte bli! Med lite vitlökssmör, ishavsröra (5 kronor!!) och baguette med getost på så är jag rätt nöjd sen. Efter chipsen förstås..
Var och lämnade blod igår och äter nu leverpastej och persilja till förbannelse för att återställa. Några apelsiner, som förövrigt är som bäst nu, och några glas apelsinjuice till så är jag snart back on track igen! Ska försöka ignorera järntabletterna ett tag till och få i mig det naturligt istället, känns bäst så!
För att få i mig lite järn till middag (var inte alls sugen på blodpudding, tyvärr) så åt jag potatismos med MASSOR av persilja och en vitlöksklyfta! Till det så stekte jag lax. Mumsfilibabba! Just det, ärtor till också som är en perfekt partner till potatismos! Blev en riktig tallriksmodell, det är inte varje dag!
Såhär ser det ut när en HK-fröken lever som hon lär!

Nu är jag mätt och kommer nog vara det en stund till, mos mättar sannerligen! Speciellt med en stor klick äkta smör i! När jag är hungrig igen så kommer jag äta glass i stora lass. Stamkund på ICA som man är så fick vi två stycken halvliters glasspaket GRATIS för att det är Farsdag på söndag. Grattis pappa säger jag, och firar med glass ikväll!

RSS 2.0